Verantwoording en ANBI
Beleidsplan
Missie
De Stichting Shri Guru Ravidass Sabha Nederland heeft als missie om een toonaangevende stichting te zijn op het gebied van religieuze, spirituele, culturele en educatieve activiteiten, met als richtlijn het centraal stellen van de Ravidassiase filosofie. Deze missie kan worden bereikt door doelgericht te werken met gemeenschappelijke waarden en realistische doelstellingen. Binnen alle facetten van de organisatie staat zij open voor de wensen en behoeften van de gemeenschap en streeft zij naar verbetering van het in stand houden van de Ravidassiase filosofie en het behoud van de eigen identiteit, alsmede uitbreiding van haar netwerk waarmee zij een duurzaam fundament wil leggen voor de huidige en toekomstige generaties.
Stichting SGRSN gelooft dat een groene, sociale en creatieve samenleving haalbaar is. Want de wereld is rijk aan ondernemende mensen met duurzame, culturele en sociale initiatieven. Mensen die risico’s durven nemen om hun vaak baanbrekende ideeën tot leven te brengen en daarmee anderen inspireren. Stichting SGRSN biedt deze mensen financiële ondersteuning om hun initiatief waar te maken en brengt ze met elkaar in contact.
Het bevorderen van de filosofie van Shri Guru Ravidass Maharaj Ji in alle aspecten en uitingsvormen met betrekking tot de cultuur, de religie en levensstijl.
Visie
De Stichting Shri Guru Ravidass Sabha Nederland stelt haar veelzijdige kennis over de Indiase filosofie centraal, in die zin dat de gemeenschappelijke belangen worden behartigd op het gebied van religie, spiritualiteit, cultuur en educatie, middels taalcursussen, yoga, meditatie, dans, lezingen, workshops en de viering van feestdagen, met als doel het uitgroeien tot één van de meest unieke en toegankelijke Shri Guru Ravidass Tempel in Nederland.
De visie van de groeiende Stichting Shri Guru Ravidass Sabha is naar boven gericht, om Gods naam groot te maken. In andere woorden wil de stichting groeien in relatie met God, door dit te praktiseren en te benadrukken in haar activiteiten.
De Stichting Shri Guru Ravidass Sabha houdt de kernwaarden te allen tijde centraal in haar activiteiten.
De stichting schenkt aandacht aan alle doelgroepen, wat gewaardeerd wordt door de leden en bezoekers. Middels cultuurdagen, toneelstukken, gebedsweken, Yoga en Punjabi/Hindi taalcursussen probeert de stichting hierin mee te groeien en mee te denken. Een ieder die zijn of haar talent meedraagt en praktiseert verrijkt de gemeenschap. Er is meer dan voldoende ruimte voor de gemeenschap beschikbaar om met elkaar zorgen te delen.
Een voorwaarde om een geloofsgemeenschap te behouden, is om zorg te dragen voor de financiële middelen, wat belangrijk is om de Tempel te kunnen continueren. Tevens is het van belang om blijvend aandacht te blijven vragen voor de financiële bijdragen, zodat er een duurzaam fundament voor de gemeenschap opgeleverd wordt wat in stand gehouden kan worden. Daarbij spelen onze jongeren een grote rol: zij zijn immers de toekomst. De Shri Guru Ravidass Temple wil jongeren stimuleren tot het geloof in de Indiase filosofie, waarbij een veilige omgeving gecreëerd wordt waarin zij de ruimte ervaren om zichzelf te ontwikkelen.
Komende jaren wil de stichting groeien in relatie tot God, waarbij er gezamenlijk wordt gekeken naar de toekomst om samen te kunnen groeien. Men is zich bewust van de tradities en haar wortels, gezamenlijk bidden staat centraal in de Tempel. In de Tempel worden daarnaast de jaarlijks terugkerende hoogtijdagen uit de Indiase filosofie gevierd, deze hoogtijdagen variëren van lokale tot nationale en internationale feestdagen, zoals Baisakhi en Diwali. Volgelingen van andere Indiase stromingen, religies en volkeren wordt ook de mogelijkheid geboden om diensten uit te voeren en gevraagd om aanwezig te zijn.
Lezingen
De heilig boek Amritbani Shri Guru Ravidass Maharaj Ji is het fundament van het geloof en het vertrekpunt van de stichting. De teksten en verzen uit deze geschriften sluiten goed aan bij de huidige sociale maatschappelijke issues en worden daarom tijdens de diensten middels Hukamnama, oftewel lezing, naar voren gehaald en behandeld. Zij zijn gebaseerd op het leven binnen de Ravidassiase filosofie. Het kan dagelijks worden toegepast en sluit ook goed aan bij de beeldvorming.
Zang
Tijdens de diensten worden er diverse lofliederen gezongen ter ere van God. Vooral door het zingen van deze bijzondere liederen wordt God aanbeden. Deze lofliederen zijn binnen de Ravidassiase filosofie beter bekend als bhajan en kirtan.
Gebed
Tijdens de diensten richt men zich tot God middels Ardas, oftewel gebed. Tijdens het gebed vraagt men om vergeving van zijn zonden, wordt er gebeden voor de zieken en wordt er gebeden voor de nood in de wereld. Men prijst God en bedankt Hem voor alle zegen die men heeft ontvangen.
Wilt u het volledige beleidsplan lezen? bekijk deze dan op:
https://docs.wixstatic.com/ugd/70fd48_8e8b96612c934c7bbc0408472d38056d.pdf
De doelen
Doelstellingen van de Stichting Shri Guru Ravidass Sabha
Kort samenvat heeft de Shri Guru Ravidass Tempel als doelstellingen het groeien in relatie tot God, waarbij ook eenheid binnen de stichting en de gemeenschap wordt versterkt door met elkaar te delen en van elkaar te leren. Men aanbidt het goddelijke samen. Niet alleen binnen maar ook buiten de Idiase gemeenschap leeft de behoefte van een cultureel centrum, een plaats die dient als een ontmoetingsplek voor jongeren, ouderen en gezinnen. Niet alleen Indiase, maar ook inwoners met een Nederlandse achtergrond hebben groeiende belangstelling voor de Indiase cultuur. De Shri Guru Ravidass Tempel Amsterdam heeft als doelstelling om elke cultuur te betrekken bij feestdagen en rituelen, met andere woorden is het doel om een open cultureel centrum te zijn, waarbij iedereen welkom is om deel te nemen aan alle activiteiten en eeuwenoude rituelen. Het gewenste effect is dat er een binding ontstaat tussen de mensen en culturen, waarbij de verschillen en waarden van de mensen en culturen door een ieder geaccepteerd wordt.
Jaarlijks verslag uitgeoefende activiteiten
In de Shri Guru Ravidass Tempel worden jaarlijks terugkerende hoogtijdagen uit de Indiase filosofie gevierd, deze variëren van lokale tot nationale en internationale feestdagen. Kort samengevat betreft het de onderstaande activiteiten:
-
Diverse bijeenkomsten (zowel indoor als outdoor)
-
Zanggroep
-
Diverse gebeden die worden gegeven
-
Diverse lezingen die worden gegeven
-
Punjabi/Hindi lessen die worden gegeven
-
Besprekingen met de stichting over de voortgang
-
Zowel interne als externe vergaderingen bijwonen
Jaarlijks worden de onderstaande hoogtijdagen gevierd:
-
Gurpurab's
-
Shaheedi Divas
-
Baisakhi
-
Tiyaan Utsav
-
Kabir Yanti
-
Barsi Samagam
-
Pathri Taraye Divas (floating stone divas)
-
Diwali (licht festival)
Daarnaast worden er diverse overige activiteiten georganiseerd. In 2023 zijn extra activiteiten georganiseerd, deze zijn hier te vinden.
Meerjarenplan
Op basis van onze missie, visie en doelstellingen hebben wij een meerjarenplan geschreven.
Er zijn diverse activiteiten die er plaatsvinden over het gehele jaar in de Shri Guru Ravidass Tempel en deze worden ook jaarlijks herhaald. Meestal is het de viering van Guru’s uit het verleden of de herdenking hiervan. De Indiase feestdagen worden ook meegenomen. Omdat in India vaak wordt gekeken naar de maanstanden, zijn er geen vaste data vastgesteld. Tevens vieren we dit bijna altijd op de zondag wanneer de meeste van de gemeenschap aanwezig is.
Elke zondag wordt er van 10:00 tot 12:00 uur de Amrit Bani Satguru Ravidass Maharaj Ji (heilig boek) voorgelezen en wordt er hierover gepraat met de gemeenschap. Tijdens deze ochtend wordt er Indiase snacks en thee uitgedeeld aan de bezoekers. Van 12:00 tot 14:00 uur wordt er gezongen (Kirtan) met klassieke Indiase instrumenten door de priester. Na verloop van deze activiteiten wordt er warme Indiase maaltijd uitgedeeld aan de bezoekers. Na afloop van deze activiteiten wordt er rond 14:30 uur de Nederlandse taalles gegeven aan ouderen en Indiase taalles aan kinderen.
Elke zondag en op alle feestdagen van 's ochtends tot 's middags:
-
Indiase thee en snacks 09:00 uur
-
Voorlezen en uitleggen van de Heilig Boek 10:00 uur
-
Kirtan Darbar (zingen uit de Heilig boek) 12:00 uur
-
Langar (Indiase warm maaltijd) 14:00 uur
Op alle uitzonderlijke feestdagen en festivals worden er vanaf 14:30 uur uitgebreide documentaires laten zien en dansfeesten gehouden.
Elke zondag middag
-
Indiase taal les (Punjabi en Hindi) 14:30 uur
-
Nederlands taal les voor ouderen 15:30 uur
Elke woensdag middag
-
Indiase instrument les om 13:00 uur
-
Yoga les om 14:00 uur
Kamer van koophandel
Uittreksel laatste versie:
Statuten
ANBI Registratie
Donateurs van de stichting Shri Guru Ravidass Sabha hebben recht op belastingvoordeel: niet alleen helpt u Stichting bij het realiseren van de Shri Guru Ravidass Tempel, u helpt hiernaast ook uzelf. Sinds 1 januari 2012 geldt voor alle donateurs van ANBI’s een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de inkomstenbelasting het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder vennootschapsbelasting vallen mogen het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Vanaf 1 januari 2014 gelden er nieuwe voorwaarden voor een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Vanaf die datum moet een ANBI een aantal gegevens publiceren op een internetsite.
Wilt u onze ANBI status zelf nakijken? controleer dit dan
op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/giften/anbi_zoeken/ en zoek naar “ Stichting Shri Guru Ravidass Sabha Nederland(instelling), Amsterdam (vestigingsplaats)."
Stichting Shri Guru Ravidass Nederland heeft deze informatie hier voor u gebundeld.
Stichting Shri Guru Ravidass Sabha Nederland
Brink 1- A
1097 TT Amsterdam
Telfoon: 0650252769
E-mail: soekhie@hotmail.com
IBAN: NL 58 ABNA 0849 847 168
KVK Nummer: 34213182
RSIN Nummer: 813596373
Bestuur
Voorzitter: dhr. Sukhwinder Singh
Vicevoorzitter: dhr. Sarwan Ram
Penningsmeester: dhr. Amar Sukhpal Singh
Secretaris: dhr. Hari Dass
Tweede Secretaris: dhr. Raghbir Duhra
Bestuurder: dhr. Ravinder Lal
Bestuurder: dhr. Narinderjit Singh
Beloningsbeleid
De bovengenoemde personen voeren hun werkzaamheden vrijwillig uit en is er geen sprake van een beloning en/of vergoeding. Evenmin is er spraak van een vergoeding. De vermogen wordt beheerd door de penningmeester en voorzitter en de overige bestuurders controleren dit. Er is geen sprake van Raad van Toezicht.
Financien
De stichting werft zijn geld door donaties van bezoekers. Het vermogen wordt in goede lijnen beheerd door de voorzitter en penningmeester en wordt gecontroleerd door de overige bestuurders. Het vermogen wordt onder andere besteed aan de wekelijkse boodschappen die gedaan moeten worden om eten te koken, onderhoud van het pand en het betalen van de maandelijkse verplichtingen zoals hypotheek, gas, water, etc.
De jaarlijks financiën wordt gecontroleerd door een onafhankelijk partij/accountantskantoor.